Als u niet goed kunt lopen, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Gehandicaptenparkeerkaart

Er zijn twee soorten parkeerkaarten voor gehandicapten.

  • De bestuurderskaart
  • De passagierskaart

Beide parkeerkaarten kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt ook een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart ontvangen.

De gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij de het Amstelveenloket van de gemeente. Om in aanmerking te komen is er meestal eerst een medisch advies nodig. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

Voor een gehandicaptenparkeerkaart betaalt u leges. Ook de keuring moet u betalen.

Bestuurderskaart

U kunt een bestuurderskaart aanvragen bij de gemeente als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok.

Passagierskaart

De passagierskaart is er voor als u met anderen meerijdt. U kunt de passagierskaart aanvragen bij de gemeente als u:

  • ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok
  • de hulp van de bestuurder nodig heeft om van deur tot deur te komen

U moet aan beide voorwaarden voldoen. Ook kinderen kunnen een passagierskaart krijgen. Dan gelden dezelfde voorwaarden.

Hardheidsclausule gehandicaptenparkeerkaart

Voldoet u niet helemaal aan de voorwaarden, omdat u geen beperking heeft bij het lopen? Dan kan een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart in sommige gevallen tóch zin hebben. Dat kan als bij een medische keuring wordt vastgesteld dat er andere ernstige beperkingen of medische redenen zijn, waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft. Bijvoorbeeld bij ernstige pleinvrees of stomaproblemen. Het kan dat de gemeente dan een uitzondering voor u maakt. Dit heet de 'hardheidsclausule'.

Neem voor meer informatie contact op met het Amstelveenloket.

Waar parkeren?

Met uw gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten. Deze zijn gemarkeerd met een verkeersbord. U kunt algemene gehandicaptenparkeerplaatsen opzoeken via de kaart van gehandicaptenparkeerplaatsen.nl.

In Amstelveen kunt u met een gehandicaptenparkeerkaart gratis maximaal 4 uur op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. U moet daar uw kaart duidelijk zichtbaar neerleggen en ook een draaischijf gebruiken. Tevens kunt u gratis en voor onbeperkte tijd parkeren in blauwe zones, een draaischijf is daar niet nodig.

In het stadshart zijn 37 gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen grenzen direct aan de winkelgebieden. De vier parkeergarages in het stadshart hebben ook gehandicaptenparkeerplaatsen, u moet hier wel betalen.

Verhuizing doorgeven

Wanneer u gaat verhuizen naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.

Digitale gehandicapten parkeervergunning

Ook kunt u in Amstelveen gebruik maken van een digitale gehandicaptenparkeervergunning. Met een digitale gehandicaptenparkeervergunning kunt u onbeperkt en gratis parkeren in heel Amstelveen, dus ook op betaalde parkeerplaatsen en in gebieden voor vergunninghouders. U kunt deze vergunning aanvragen, als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart. Met een parkeervergunning moet uw gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar in de auto zijn. De vergunning is een jaar geldig. In parkeergarages of op andere private parkeerterreinen moet u wel betalen.

Een gehandicaptenparkeervergunning vraagt u digitaal aan op www.amstelveen.nl of in het raadhuis bij balie Parkeervergunningen. Bij de aanvraag moet u een geldig legitimatiebewijs en uw gehandicaptenparkeerkaart meenemen. De parkeervergunning wordt digitaal of direct aan het loket verstrekt. Een digitale gehandicaptenparkeervergunning kost 25 euro per jaar.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod