Geldproblemen oplossen kan moeilijk zijn. Misschien heeft u iets aan deze tips!

Bezuinigen en budgetteren

Schulden verdwijnen niet vanzelf. Als u niets doet, lopen ze zelfs op. Begin dus direct met het beperken van uw uitgaven, zodat u kunt gaan afbetalen. Er zijn allerlei manieren om geld te besparen. Ook is het slim uw uitgaven te budgetteren.

Stappenplan maken

U kunt een stappenplan volgen om van uw schulden af te komen.

 1. Maak een overzicht van al uw schulden en hoeveel u moet aflossen.
 2. Reken uit hoeveel u per maand moet aflossen en schat in hoeveel u daadwerkelijk kunt aflossen.
 3. Maak een begroting: een overzicht van uw inkomsten en uitgaven.
 4. Controleer of het bedrag bij 2 haalbaar is. Vergelijk het aflosbedrag met uw begroting. Houdt u genoeg geld over om de maandelijkse aflossingen te kunnen doen?
 5. Zo niet, dan kunt u proberen een afspraken te maken met uw schuldeisers. U stuurt ze een brief met daarin een voorstel voor een regeling. Zo'n regeling heet een betalingsregeling. Hoe u dit aanpakt, kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid.

Online stappenplan

Op de website Zelfjeschuldenregelen.nl vindt u de digitale versie van dit stappenplan voor het aflossen van schulden. U kunt dit stappenplan online invullen. Ook kunt u via deze website controleren of beginnen met het stappenplan voor u de beste optie is, of dat u beter op een andere manier hulp kunt zoeken.

Abonnementen opzeggen

U kunt uw abonnementen en lidmaatschappen eens opnieuw bekijken. Waar betaalt u allemaal voor? Bijvoorbeeld:

 • giften aan goede doelen
 • abonnementen op tijdschriften of de krant
 • een lidmaatschap bij een vereniging of de sportschool
 • een duur abonnement voor televisie of telefoon

Alles wat u niet zo vaak gebruikt of eigenlijk niet zo belangrijk vindt, kunt u opzeggen. Andere dingen kunt u misschien ook goedkoper doen. Bijvoorbeeld de krant digitaal lezen of een goedkoper abonnement nemen voor uw telefoon.

Op de website van de Consumentenbond vindt u informatie over de regels en uw rechten bij het opzeggen van abonnementen.

Niet meer rood staan

Ook rood staan kost geld. De bank rekent hierover rente. Bovendien loopt u het risico dat u meer geld uitgeeft dan u heeft. U kunt met uw bank afspreken dat u niet rood mag staan of niet meer dan een bepaald bedrag.

Toeslagen en tegemoetkomingen

U kunt onderzoeken of u in aanmerking komt voor toeslagen of tegemoetkomingen. Denk aan huurtoeslag en zorgtoeslag.

Daarnaast kunt u ook denken aan kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en hulp voor minima. U kunt dit navragen bij de gemeente.

Verkopen van spullen

Heeft u waardevolle spullen, zoals een dure smartphone, auto of racefiets? Dan zou u kunnen kijken of u deze kunt verkopen. U kunt er iets goedkopers voor in de plaats nemen. Ook oude spullen kunnen soms nog best wel wat opbrengen op de rommelmarkt.

Kostgeld kinderen

Heeft u kinderen die nog bij u wonen, maar die al wel een eigen inkomen hebben? Dan kunt u hen vragen om kostgeld te betalen. Op die manier betalen ze mee aan de boodschappen en de woonlasten.

Lening aanpassen

Een lening is duur. U betaalt meestal veel rente. U kunt in overleg met uw schuldeiser uw lening laten aanpassen. U kunt het volgende vragen:

 • Verlaging van de maandelijkse termijnbedragen.
 • Verlaging van het rentepercentage. Meestal moet u hiervoor wel extra kosten betalen.
 • Verlenging van de looptijd van uw lening, waardoor uw maandlasten lager worden.

Een goedkopere lening afsluiten

Heeft u een lening waarvoor u een hoge rente betaalt? Dan kunt u deze misschien in één keer afbetalen door een goedkopere lening af te sluiten. Denk aan een (tweede) hypotheek.

Checklist bij schulden

Wilt u meer weten over wat u allemaal kunt doen om uw schulden op te lossen? Gebruik de checklist op de website van de Rijksoverheid om hier een persoonlijk overzicht van te krijgen.

Vergelijk hulpaanbod