Zorg en ondersteuning

Wensen vastleggen voor uw eigen uitvaart

Of u nu ziek of gezond bent, het kan fijn zijn om alvast zaken rond uw uitvaart te regelen. En uw wensen te bespreken met een uitvaartondernemer of met uw naasten.

Nadenken over uw uitvaart

U kunt over verschillende onderdelen van uw uitvaart alvast nadenken. Bijvoorbeeld:

  • Begraven of cremeren?
  • De plek van de afscheidsdienst
  • Wie de kist moeten dragen
  • Of u toespraken en voordrachten wilt
  • De muziek
  • Rouwkaart: ontwerp en adressenlijst
  • De kleur van de bloemen

Uw wensen bespreken

Het kan fijn zijn om uw wensen eens te bespreken met iemand die dicht bij u staat. Bijvoorbeeld uw partner of een vriend of familielid.

Maar u kunt ook contact opnemen met een ouderenadviseur. Of bellen met de Uitvaartinformatie Hulplijn (0800 4444 000, gratis) van de Stichting Centrum voor Uitvaartinformatie. Of u kunt contact opnemen met een uitvaartondernemer.

De uitvaartondernemer

U kunt een voorbespreking organiseren met iemand van een uitvaartonderneming. Deze uitvaartondernemer kan u allerlei mogelijkheden voor de uitvaart voorleggen. En u kunt uw wensen naar voren brengen. U kunt ook in gesprek gaan over de kosten, zodat u hier een indruk van krijgt.

Wensen op papier zetten

Wilt u uw uitvaartwensen netjes op papier hebben, dan kunt u misschien aan uw partner, dochter of zoon vragen dat voor u te doen. Maar u kunt ook een speciaal formulier (laten) invullen. Dit heet een wilsbeschikking of wensenformulier. U kunt dat formulier aanvragen bij een uitvaartonderneming of een uitvaartverzekeraar.

Uitvaartverzekering

U kunt een uitvaartverzekering afsluiten als u dat graag wilt. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor een bedrag ineens bij uw overlijden of alleen voor het dekken van bepaalde kosten. Of u kiest voor een combinatie van beide.

Het is goed om vooraf goed na te denken over wat uw wensen zijn, en wat u wilt verzekeren.

Zie ook