Zorg en ondersteuning

Zorgen voor inkomen en woonruimte na de scheiding

Gaat u uit elkaar, dan heeft u misschien plotseling weinig inkomen. Of u moet nieuwe woonruimte zoeken. Misschien komt u in aanmerking voor een financiële regeling of een sociale huurwoning.

Onvoldoende inkomen

Het kan zijn dat u plotseling van een minimuminkomen moet rondkomen. U kunt dan eens bekijken of u nu misschien onder een regeling valt of recht heeft op een toeslag of tegemoetkoming.

Op zoek naar nieuwe woonruimte

Misschien kunt u niet in uw oude woning blijven wonen en moet u op zoek naar wat anders. U kunt zich dan inschrijven voor een sociale huurwoning. Is er grote haast bij, dan kunt u urgentie aanvragen.

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag (of woonlastentoeslag) is een tijdelijke aanvulling van uw inkomsten, zodat u de huur of de hypotheek kunt blijven betalen.

U kunt ervoor in aanmerking komen als uw inkomen door omstandigheden te laag is, en u uw woonkosten daardoor niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid.

U kunt woonkostentoeslag aanvragen bij de afdeling Werk en Inkomen. Het is een vorm van bijzondere bijstand.

Hulp van anderen

U kunt overwegen om hulp te vragen aan vrienden of familie. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een nieuwe woning, om u tijdelijk op te vangen, of om geld te lenen. Let wel op: ook als u geld leent van een bekende, gaat u een schuld aan. Denk er dus van tevoren goed over na. En maak goede afspraken over wanneer en hoe u het geld weer terugbetaalt.

Checklist scheiden

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een checklist. Vult u de checklist in, dan krijgt u een persoonlijk overzicht van de zaken die u moet regelen op het gebied van inkomen en woonruimte.

Organisaties