Ontslag, betalingsproblemen, echtscheiding, een verkeersongeluk met ernstige klachten als gevolg: in dit soort situaties krijgt u vaak te maken met allerlei wetten en regels. Gelukkig kunt u hier hulp bij krijgen. Dit heet ook wel sociaal-juridische hulp of sociaal-juridische dienstverlening.

Advocaat of juridisch adviseur

Heeft u een juridische vraag, probleem of conflict, dan kunt u natuurlijk zelf op zoek naar een advocaat of juridisch adviseur. Kunt u de kosten niet zelf betalen, dan kunt u misschien gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen. Op Rechtsbijstand.nl vindt u meer informatie over de voorwaarden.

Gratis juridisch advies

Voor gratis advies bij rechtsproblemen kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Iedereen kan korte vragen stellen aan het Juridisch Loket. Uitgebreidere persoonlijke hulp biedt het Juridisch Loket alleen aan voor mensen met een laag inkomen.

Online advies vindt u op Rechtswinkel.nl. Op deze website kunt u gratis en anoniem uw juridische vraag stellen aan deskundigen.

Meer rechtshulp

Er zijn meer organisaties waar u terecht kunt voor juridische hulp:

Sociaal Raadslieden

Sociaal Raadslieden wijzen u de weg in (sociale) voorzieningen, regelingen en instanties. Met informatie en advies, maar ook met praktische hulp. De Sociaal Raadslieden kunnen u bijvoorbeeld helpen met uw bezwaarschrift, of met het invullen van een ingewikkeld formulier. De ondersteuning is gratis.

Sociaal Raadslieden zijn vaak mensen van het maatschappelijk werk of van het sociaal wijkteam.

Cliëntondersteuning

Krijgt u zorg of hulp van een instantie, bijvoorbeeld van de gemeente? Of wilt u dit gaan aanvragen? Dan heeft u recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner kan u helpen bij regeltaken rondom zorg. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Een cliëntondersteuner kan ook bemiddelen tussen u en de (zorg)instantie, als er klachten of problemen zijn.

Hulplijnen

Heeft u vragen over zorg en ondersteuning en alle regelzaken die hierbij komen kijken? U kunt contact opnemen met de landelijke hulplijn Het Nationale Zorgnummer, voor informatie en advies.

Weet u niet welk loket er verantwoordelijk is voor uw zorg? Wordt u steeds doorverwezen? Neem dan contact op met het meldpunt Juiste Loket.

Hulpaanbod

Sociaal-juridische hulp

Sociaal juridische dienstverlening voor mensen met een beperking

Sociaal juridische dienstverlening voor mensen met een beperking

Belangenbehartiging

Belangenbehartiging

Diabetesvereniging Nederland (DVN) is er voor u. Als onafhankelijke...

Informeren over rechten in de jeugdhulp

Wij geven antwoord op vragen van cliënten, geven advies en...

Organisaties

Ouderenbond of ouderenvereniging

KBO Bovenkerk-Aalsmeer

 020-34 55 876Noorddammerlaan 71185XZAmstelveen

PCOB

 038-34 00 600 pcob.nlRingwade 673439LMNieuwegein

ANBO

 0348-46 66 66 anbo.nlVijzelmolenlaan 203447GXWoerden

CNV Vakmensen

 030-75 11 007 cnvvakmensen.nlTiberdreef 43561GGUtrecht

FNV Horecabond

 0900-23 91 000 fnvhorecabond.nlLouis Armstrongweg 1001311RLAlmere

CNV Jongeren

 030-75 11 850 cnvjongeren.nlTiberdreef 43561GGUtrecht

Advocaat

Recht & Raad

 020-68 90 863 recht-raad.nlJacob Marisstraat 971058HXAmsterdam

Vergelijk hulpaanbod