Als partner van de moeder van het pasgeboren kind, heeft u recht op geboorteverlof. Dit wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Geboorteverlof: 1 week vrij

Het geboorteverlof is één keer het aantal werkuren per week. Partners die 5 dagen per week werken, krijg dus 5 dagen geboorteverlof. Tijdens dit verlof krijgt u uw salaris doorbetaald.

Het kan zijn dat op uw werk andere regels gelden en dat het verlof langer duurt. Deze afspraken kunnen in uw cao staan of in een aparte regeling. Controleer welke regeling voor u geldt.

U mag zelf weten wanneer u geboorteverlof opneemt, zolang dit binnen 4 weken na de geboorte van uw kind is.

Aanvullend geboorteverlof: 5 weken vrij

Naast het geboorteverlof van 1 werkweek, kunnen partners 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens de 5 weken aanvullend verlof heeft u recht op een uitkering van maximaal 70% van het dagloon. Deze uitkering wordt betaald door UWV.

Wilt u gebruikmaken van dit aanvullend geboorteverlof? Dan moet u het verlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van uw kind. U moet wel eerst het geboorteverlof van 1 week opnemen.

Geboorteaangifte

Bent u de eerste dagen na de bevalling nog aan het werk, dan valt de tijd die u nodig heeft voor het doen van de geboorteaangifte bij de gemeente onder calamiteitenverlof.

Meer informatie over de geboorteaangifte vindt u op Rijksoverheid.nl.

Ouderschapsverlof

Veel partners vinden het prettig om minder te gaan werken in de eerste jaren na de geboorte van hun kind. Dat is mogelijk door ouderschapsverlof op te nemen.

Vergelijk hulpaanbod